søndag, august 02, 2009

Husker du Malstrøm?

Påsken 1985 sendte de den berømte og akk så grusomt skumle krimen Malstrøm på NRK. Jeg var 5 1/2 år og i farmors varetekt. Hos farmor fikk jeg være oppe så lenge jeg ville og mang en skummel voksenfilm ble studert av henrykte barneøyne i hennes stue når andre små barn forlengst hadde lagt seg. Jeg pleide å sitte i en sort stol som var plassert litt foran farmors sofa. "Du ser vel ikke på?!", kunne farmor si. "Neida, farmor" svarte jeg troskyldig. Jeg så selvsagt alt jeg ville se og denne påskekrimen fulgte meg som et mareritt i mange år etterpå (sammen med Rød snø) og det var ganske enkelt uaktuelt å ha porselensdukker på rommet. Det er utrolig hvor godt sånne opplevelser setter spor og når jeg så hele serien igjen for 2 år siden, husket jeg alt helt ned til de minste detaljer. Føttene og den hvite kjolen som gjemmer seg bak døren, dukkene som gråter, lyset i vinduene på det tomme huset på øyen, musikk som kommer på av seg selv, mordforsøk... Ikke sett den, sier du? Da må du få gjort noe med det med en gang -hvis du tør...Da vi nylig var i Skottland kom vi over dette morsomme musèet. Det er en artig samling av allskens leketøy og det var en fryd å gå der og kikke. Kan anbefales på det varmeste hvis du ikke har vært der. Hvem synes vel ikke det er moro å se på gamle leker?

Og det var her Malstrøm-effekten begynte å sette inn:

Den eldgamle pensjonerte karusellhesten Alf har fått hedersplass i musèet:

Og til slutt noen vidunderlig skjønne karusellhester som fremdeles er i arbeid:


Ha en fin dag!

5 kommentarer:

Bree Van Den Kamp sa...

Ja, jeg husker Malstrøm!! Den gikk som påskekrim, og både min mann og jeg har marerittaktige minner fra den....Hehe!
For et år siden kjøpte vi den i dvd-versjon, sparte den til påsken, og satt pal i mange dager og så. Fremdeles skummel, og fremdeles kjempebra!!

Nostalgia sa...

Wow ! Det museumet skulle jeg gjerne ha vært på ! Og ja ! Jeg husker Malstrøm. Jeg var nok ti år eldre enn deg da jeg så den, men den har satt sine spor, hi-hi. Så den faktisk for noen få måneder siden. Nå har den jo kommet på dvd !

Ønsker deg en deilig kveld !
Klem, Nostalgia

Anette {foreldremanualen} sa...

JA jeg husker den veldig godt! Og jeg må si at det er rene skrekkfilm bildene du viser på bloggen din i dag... ;-)

Prinsesse Elin sa...

Jepp den husker jeg og jeg var nok egentlig for liten til å se den. Hadde store problemer med å sove i lange tider. Å alle porselens dukkene måtte mamma legge bort. he he. Fytti den var skummel.
Museermet skullet jeg godt hatt vært en tur i. Synes nemlig nå at porselens dukker er nydelige bare ikke i mitt hjem:) Å det takket være malstrøm.

fru Dyregod sa...

Jeg husker både Malstrøm og Rød snø. Malstrøm var ekkel; en av dukkene hadde et utrolig tomt blikk. Men leketøymuseet så herlig ut! Jeg ønsker meg en karusellhest. Men det blir vel med drømmen...