tirsdag, januar 06, 2009

Elsket av noen -hatet av andre...

TIFFANY!!!
Jeg digger Tiffany-lampene! Min mors tante på sørlandet har alltid hatt en hengende over spisebordet, og da jeg var yngre tenkte jeg alltid at en vakker dag skal jeg også ha en sånn! Jeg vet at det er delte meninger om disse spesielle og, ifølge noen, kitschy kreasjonene. Her kommer et illustrerende eksempel: min kjære hadde for ca. tre år siden en kamerat med seg hjem etter en noe fuktig aften på byen. Midt i stuen i huset vi bodde i da strålte en nyinnkjøpt Tiffany (innflyttingsgave fra svigers), i all sin prakt. "For en støgg lampe! Det er det verste jeg noensinne har sett" utbrøt denne vanligvis så blyge kameraten. Jeg ble litt paff (mest fordi han var så uventet frimodig), men jeg kunne jo ikke annet enn å le! In vinos veritas heter det jo så pent på latin. På norsk sier vi Det er av barn og fulle folk du får høre sannheten... Noen trenger rett og slett litt alkohol i systemet for å ha mot til å si sin mening. Og når sant skal sies, liker jeg denne kameraten mye bedre etter denne episoden... selv om han ikke liker lampen min. Smaken er som baken! Siden den gang har to nye Tiffanylamper flyttet inn, og kanskje kommer det flere med tiden?.... Her er i såfall noen av de som står på ønskelisten:


Tiffany-lampen
En Tiffany lampe har en skjerm i malt glass. Glassbitene i skjermen er satt sammen ved hjelp av kobberfolie. Originale Tiffanylamper regnes som del av Art Nouveau(fransk for ny kunst)- eller Jugendstilen, og regnes som et av Amerikas ypperste bidrag til denne stilarten som gjorde seg gjeldende i Europa i slutten av 1800-tallet. Den første Tiffanylampen ble laget i 1899 med en bronsebase, og var designet av Louis Comfort Tiffany. Rekord-prisen for en original Tiffanylampe på en auksjon overskred 8,000,000 Amerikanske dollar!

Litt historie
Den første lampen ble laget i ca. 1895. Selv om det ble laget flere, finnes det ingen dokumentasjon for hvor mange eksemplarer det ble laget av hver lampe. De hadde vakker design og hver lampe ble håndlaget av dyktige kunstnere, ikke masse- og maskinprodusert.
Tiffany laget opprinnelig vindusglass og det var slik han fikk idèen til å lage vakre lampeskjermer. I løpet av tyve års tid designet Tiffany de mange spesifikke stilene lampene innehar. De fleste armaturene hans kan grupperes inn i 7 spesifikke kategorier utifra deres detaljeerte karakteristikker. Noen få av mange kjennetegn er natur og botanikk-design medbruk av blomster, edderkopper og edderkoppspinn, øyenstikkere, sommerfugler og påfugl-fjær.

Reproduksjoner
I dag er det veldig vanskelig å få tak i antikke Tiffanylamper, og de som fins på markedet er ekstremt kostbare. Derfor må folk flest nøye seg med en reproduksjon, som det finnes mange av. Utførelse og etterligning etter den virkelige Tiffany-designen varierer stort mellom produsentene.

Ha En Fin tirsdagskveld!
2 kommentarer:

Solveig sa...

Jeg er enig med deg, disse lampene er kjempe fine!
Nydelige farger:)
Blikkfang synes jeg!

Anonym sa...

Jeg drømmer også om en tiffanylampe! Visste du at det faktisk var en dame som laget de første lampene for tiffany? Sjekk :http://en.wikipedia.org/wiki/Tiffany_lamp
Og, når jeg først er i gang med å nerde, så heter det 'in vino veritas'
Hilsen øyenstikkerentusiast