torsdag, juli 09, 2009

Gjester i hagen - episode 2

Jeg blir stadig overveldet av den fargerike faunaen som befinner seg utenfor stuevinduene mine. Her for et par uker siden skulle Nusse-mannen flytte på noen digre steinheller på terrassen i håp om at gresset etterhvert vil gro der. Plutselig fikk vi øye på noe som beveget seg i jorden; vi hadde visst forstyrret privatlivets fred for et forunderlig ektepar. Det viste seg at det var en liten paddefamilie og siden den gang har de kravlet og bykset frem mang en kveld i hagen. Det minste av paddebarna jeg så kan ha vært ca. 1,5 cm. lang og overraskende søt til padde å være. Jeg synes det er kjempemorsomt å ha en paddehage og gleder meg til Lille-Nusse blir stor nok til å gå på padde-oppdagelsesjakt i kveldsmørket...
.....


Nesten umulig å få øye på...


Vanlig padde (Bufo bufo)
Vanlig padde er omgitt av et vell av mystikk og overtro. De kan endre fargetonen i huden for å gå i ett med sine omgivelser og overflaten kan være brun, grønnlig eller grå. Hunnen er ofte mer rødaktig eller brun enn hannen. Undersiden er vanligvis hvit eller grå, og øyet, som har en horisontal pupill, er kobberfarget. Det mest åpenbare som skiller denne arten fra frosker er den vortete huden, og de mørke vortene kan utsondre kraftige giftstoffer når padden føler seg truet.
.....
Habitat
Padder har et bredt spekter av habitater, inkludert hager. Store vann er nødvendig for gode bestander og optimale leveområder ser ut til å være løvtrær og grove gressmarker. Oppdrettsdammer med fisk synes å være foretrukket, da padder er uspiselige og slik er beskyttet fra fiskepredasjon.
.....
Biologi
Padder er hovedsakelig nokturne. De finnes kun i dammer i avlssesongen, og oppholder seg resten av året langt fra vann. De har et bredt kosthold og spiser et stort spekter av byttedyr som er små nok til å svelges, deriblant insekter, edderkopper og snegler. De kan også spise små padder. De spiser kun på land og bruker en "sitte og vente "-stil på jakt. Padder er vanligvis godt likt av gartnere, takket være deres glupske appetitt og forkjærlighet for skadedyr.
...SkriftstørrelseHa en fin Dag!!!

.....