fredag, februar 20, 2009

Fint besøk...

Min kjære Nusse-mann hadde i går denne staselige damen (eller er det kanskje en ung mann?) med seg hjem fra jobb. Først sa han at han hadde lukket den inn på soverommet vårt i mangel av bedre idèer, men det var heldigvis bare en rampestrek-løgn for å more seg ved synet av mitt skrekkslagne ansiktsuttrykk. Den stakkars svanen var blitt funnet i meget dårlig forfatning av noen fortvilte mennesker, og nå så dessverre fremtidsutsiktene riktig så ille ut. Var svanens dager talte? Ville det bli svanesteik til middag? Eller var det kanskje Odette fra Svanesjøen, som utslitt hadde segnet om, etter å ha lett land og strand etter sin kjære Prins Siegfried? Uansett; etter litt kjærlig forpleining med mat og drikke, kom den seg. Nå bor den altså i garasjen, og der skal den få restituere seg med antibiotika og god mat før den snart igjen kan spre sine vinger og gli elegant ut på vannet der den ble funnet. Det ser ut til at denne historien kan ende godt.
Knoppsvane Cygnus olor
.
Habitat: langs kysten, i innsjøer og elver.
Voksne knoppsvaner har hvit fjærdrakt og blir cirka 125-170 cm lange. Vingespennet er gjerne omkring 200-240 cm og vekten cirka 9-12 kg i snitt (avhengig av kjønn). Ungfuglene har gråbrun fjærdrakt. Knoppsvaner lager et kraftig vingesus når de flyr.
.
Utbredelse
Trolig stammer den Vest-Europeiske bestanden fra fugler som ble innført og satt ut på 1600- og 1700-tallet.
I Norge finner man den først og fremst på Østlandet sør for Mjøstraktene. Den norske bestanden består av ca. 500 par, hvorav de grunne områdene rundt Tyrifjorden og utløpet av Storelva ser ut til å tiltrekke seg den største andelen fugler.
Knoppsvanen er en av tre svanearter som lever i Norge. De to andre artene er sangsvane og dvergsvane. Knoppsvanen er Danmarks nasjonalfugl.
.
Atferd
Knoppsvaner har et ganske uregelmessig trekkmønster, men trekker som regel ut mot kysten om vinteren. Lever av vannplanter og smådyr som beites fra bunnen. De beste hekkeplassene er grunne innsjøer med mye vegetasjon. Man kan derfor anta at økt tilsig av næringssalter fra jordbruket og tilgroing av mange ferskvann har gitt knoppsvanene bedre levevilkår. De fleste parene hekker i ferskvann, men langs sørlandskysten hekker mange i typiske brakkvannsområde, i viker og bukter.
I begynnelsen av mai legger hunnen 4-7 grågrønne egg som klekkes etter en drøy måned.
Knoppsvaner kan bli svært tamme og er derfor populære fugler å sette ut i parker.

Knoppsvaner ble fredet i Norge i 1899, og det har ikke vært åpnet for jakt på denne fuglen siden.
(kilde: wikipedia.no)
.




onsdag, februar 18, 2009

Babybursdag!

Prinsessens Fødselsdagssang
I dag er det Prinsessens fødselsdag!
Hurra! Hurra! Hurra!
hun sikkert sig en gave får
som hun har ønsket sig i år
og dejlig chokolade med kage til.
Hvor smiler hun, hvor er hun glad
Hurra! Hurra! Hurra!
Men denne dag er også rar,
for hjemme venter mor og far
med dejlig chokolade med kage til.
Og når hun hjem fra dagmamma går,
Hurra! Hurra! Hurra!
Så skal hun hjem og holde fest,
og hvem der kommer med som gæst,
får dejlig chokolade med kage til.
Til slut vi råber højt i kor.
Hurra! Hurra! Hurra!
Gid Prinsessens længe leve må
og sine ønsker opfyldt få -
og dejlig chokolade med kage til.

Forrige helg feiret vi minstemann sin aller første bursdag! Det var utrolig hyggelig og huset var fullt av store og et par små gjester, med både to- og firbeinte representert. Det var helst familie som var bedt siden hun ennå er så bitteliten. Vi får smelle til med venner og venners barn neste år når hun skjønner litt mer av hva som foregår. Jeg har tidligere bare arrangert kjæreste- og hundebursdager med ballonger og kake og alt som er, og har måttet tåle min dose av lett hevede øyenbryn og gjentatte påminnelser om at "det er visst på tide at du får deg barn, ja".
Etter mange morsomme hundefeiringer og årevis med frivillig og sånn sett lykkelig barnløshet, var det altså min tur til å arrangere babybursdag. O` store lykke så utrolig kjekt det var! Jeg ser for meg at det blir mye styr i årene som kommer på den fronten ja! Jeg elsker bursdager...bortsett fra min egen. Den lille hovedpersonen nøt oppmerksomheten og gavedrysset og stilte, nesten, villig opp til bursdagsfotografering i trappehuset. Etter å ha blitt kjempeskuffet hos Fame fotografene da prinsessen var to uker gammel, blir det nok en stund til vi våger oss til fotograf igjen. Noen som kan anbefale noen som er flinke (og littegrann hyggelige og fantasifulle)?


Ha en Fortreffelig Onsdag videre!







tirsdag, februar 03, 2009

Gamle minner....?


Visst føles det lenge siden sommeren var her, men så lenge som disse bildene antyder, er det jo virkelig ikke. Dette er "oldifiserte"bilder fra dåpsdagen til datteren min i Juni 2008, og den ble ettertrykkelig feiret på Gamle Bergen Tracteursted. Dette er et lite, kjempekoselig sted som virkelig kan anbefales.
Jeg har nå lekt meg litt her inne, og idèen fikk jeg fra Annette som hadde lagt oldifiserte bilder av huset sitt ut på bloggen sin. Stilig ikke sant? Kjempemoro, gå inn og prøv selv! Ellers løper jeg for tiden som et pisket skinn etter at den akk så herlige permisjonstid nå er over og hverdagen har satt inn for fullt. Men alle dere venninner som er her inne og leser i ny og ne, husk; jeg alltid har tid til dere! Alle disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at de var selve livet, er det ikke sånn den går?... Nå gleder jeg meg til Frustrerte Fruer og skal innta sjokk-leie i sofaen!!!


Ha En Flott Tirsdagskveld Alle Sammen!